• Proszę, proszę, rozgość się, serdeczny!

    Marchewkowe ciasto



    Podobno długo zachowuje świeżość, ale nie udało nam się tego sprawdzić.

    Ciasto zrobił ostatnio mój mąż i trafił przez żołądek prosto do mojego serca.

    Na ciasto:

    4 jajka,
    1,5 szklanki cukru
    szklanka oleju
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    2 szklanki startej marchewki
    bułka tarta do wysypania blachy

    Na krem:

    400 g serka mascarpone
    100 g masła (wyjmijcie wcześniej z lodówki, żeby było miękkie)
    pół szklanki cukru pudru

    Jajka trzeba utrzeć z cukrem, potem powoli wlać olej, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać do jajek z olejem. Na koniec dodać startą marchewkę, wymieszać.

    Blachę ok 25 x 35 cm wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Ciasto piec ok 45 minut w 180 stopniach.

    Teraz krem: masło utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone i chwilę miksować. Posmarować ciasto i schłodzić w lodówce.

    Smacznego!


    0 komentarze:

    Prześlij komentarz